Vier Oefeningen voor Chronisch tijdgebrek

Als gedreven gitarist wil je natuurlijk niets liever dan gitaar spelen en zo snel mogelijk zo goed worden als je kan. Je weet dat dit betekent dat je veel moet oefenen en dat heb je er graag voor over. Maar je hebt een druk leven en daardoor kan je niet de tijd in je instrument steken die je graag zou willen.

Als dit voor jou bekend klinkt, dan heb ik een aantal tips en oefeningen voor als je wel zou willen oefenen, maar niet in de buurt bent van je gitaar. De meeste van deze oefeningen kan je doen als je even een paar minuten niets te doen hebt, en sommige kan je doen terwijl je met iets anders bezig bent. Hou wel in je achterhoofd: Je oefening is pas echt effectief als je geconcentreerd bent.

Linkerhand vinger coördinatie

De bekendste oefening voor het trainen van de coördinatie van je vingers, kan je ook doen zonder gitaar. Zo kan je de tijd die je hebt met gitaar nuttiger besteden! Laat je vingers zweven op ongeveer één centimeter boven bijvoorbeeld een tafel of het stuur van je auto of fiets. (Blijf op de weg letten!) Tik vervolgens volgens een vast patroon met je vingers. Voorbeeld: 1-2- 3-4 (1 = wijsvinger, 2 = middel, 3 = ring, 4 = pink) Als je deze beheerst, kies je een andere volgorde. Als je muziek op hebt staan, probeer dan te tikken in het ritme van de muziek.

Linkerhand vinger onafhankelijkheid

Het doel van deze oefening is om je vingers apart te kunnen bewegen zonder dat de rest mee beweegt. Zet je vingers naast elkaa op een vlakke ondergrond. Eén voor één til je je vingers op en beweegt ze een aantal keer naar boven en naar onderen. Probeer dit zo soepel mogelijk te doen zonder de rest te bewegen. Als je dit met al je vingers kan, probeer het dan met groepjes van twee tegelijk.

Rechterhand wisselslag

Doe alsof je een plectrum vast hebt, en leg je rechter onderarm op je been of op tafel. Op deze manier kan je de beweging van je rechter hand en arm op een gitaar imiteren. Oefen zo je slagjes, snelheid en palm mutes. Je kunt ook direct je gehoor trainen als je muziek op hebt staan, door te proberen de ritmes die je hoort mee te spelen.

Toonladders

Voor deze oefening heb je veel concentratie nodig. Doe je ogen dicht en beeld je in dat je naar je gitaarhals kijkt alsof je hem beet hebt. Noot voor noot speel je in je hoofd de toonladder die je aan het oefenen bent op en neer. Deze werkt ook heel goed net voordat je gaat slapen. Je zult zien dat je elk figuurtje makkelijker gaat onthouden en kan gaan spelen als je je gitaar weer oppakt.

Roy Prins - Gitaardocent
Roy Prins
Gitaardocent

Ik vind het altijd leuk om (nieuwe) gitaristen te ontmoeten. Door les te geven aan beginners en gevorderde gitaristen blijf ik mijzelf ontwikkelen. Heb je interesse om gitaarles te volgen in Nieuwegein? Neem dan contact met mij op voor een gratis proefles.

Marlowe

Op elf jarige leeftijd leerde ik mijn eerste muziekinstrument spelen. Ik speelde bugel in een groot orkest en merkte al snel dat ik het leuk vond om samen met anderen muziek te maken en zelf muziek te schrijven. Toen ik een paar jaar later mijn eerste gitaar kreeg, had ik mijn passie gevonden! Ik heb me in de loop der jaren verdiept in verschillende muziekstijlen. Zo heb ik gestudeerd met een Jazz leraar, leerde ik klassiek gitaar spelen en kreeg ik les van een meester in de progressive metal. Momenteel schrijf ik muziek voor zowel dance, klassiek, singer-songwriter en progmetal projecten.

View All Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Swipe to unlock!
Unlocked