Beginners gids – Je eerste gitaar kiezen

Het feit dat je dit artikel leest, vertelt mij dat je waarschijnlijk net hebt besloten om te gaan beginnen met gitaar spelen. Gefeliciteerd! Voor je ligt een muzikale reis vol met mooie ervaringen, uitdagingen en een hele hoop plezier! De eerste stap die je moet gaan zetten is meteen een hele leuke, maar wel een ingewikkelde. Je moet namelijk je eerste gitaar gaan kiezen.

Als je een beetje in muziekwinkels of op het internet hebt rondgekeken, dan is het je vast opgevallen dat er ontzettend veel soorten gitaren zijn. In de komende tien minuten ga ik voor jou de belangrijkste verschillen op een rijtje zetten. Aan het eind van dit artikel zal je een duidelijker beeld hebben van de gitaar die het best voor jou is weggelegd.

Heel ruim genomen bestaan er slechts drie categoriën van gitaren: 
De western; een staalsnarige akoestische gitaar, de klassieke; een nylonsnarige akoestische gitaar en de elektrische gitaar.

Men verondersteld vaak dat een beginnende gitarist het beste op een klassieke kan leren spelen. Hoewel dit zijn voordelen heeft, raad ik dit lang niet voor iedereen aan. Stel je voor dat je van rockmuziek houd. Je favoriete bands zijn bijvoorbeeld: Anouk, Guns ’n Roses en The Foo Fighters. Dit zijn bands die overwegend elektrische gitaren gebruiken. Als dit je voorbeelden zouden zijn, hoelang zou je het dan volhouden om op een klassieke gitaar te blijven oefenen als het geluid niet eens in de buurt komt van een elektrische gitaar?

Motivatie is altijd een belangrijk punt. Je gaat gitaar spelen omdat het je super leuk lijkt om te doen en dat is het ook. Het zou zonde zijn als je er na een aantal maanden mee stopt alleen omdat je gitaar niet bij je past.

Dus stap één is gemaakt: Kies een gitaar die aansluit bij het genre wat je graag wilt leren spelen. Hou je van Jason Mraz of Taylor Swift, dan zou ik voor een western gitaar gaan. Ga je meer richting de blues, rock of heftiger, neem een elektrische gitaar. Ben je geïnteresseerd in klassieke of spaanse gitaarmuziek, dan ligt ook hier de keuze voor de hand.

Er zijn, als ik een gitaar koop, drie dingen waarop ik let:

  • Hoe klinkt de gitaar.
  • Hoe speelt de gitaar.
  • Hoe ziet de gitaar eruit.

Als beginnende gitarist en muzikant, is het heel moelijk om vast te stellen of de gitaar die je hebt ‘goed’ klinkt. Dit vereist een getraind oor. Weet je hier geen onderscheid in te maken, kies voor de zekerheid een model gitaar waar je favoriete artiesten op spelen.

Voor een beginners gitaar is het misschien wel belangrijker dat de gitaar goed te bespelen is. Als je te veel moeite moet doen om geluid uit je instrument te krijgen, dan word je daar meestal niet vrolijk van. Sommige gitaren zijn moeilijker te bespelen dan anderen. Dit heeft veel te maken met hoever de snaren van het fretbord afliggen. Des te verder ze weg liggen, des te harder moet je een snaar indrukken om een klank te produceren. Je kan dit zelf eenvoudig testen door een aantal gitaren met elkaar te vergelijken en jezelf af te vragen welke gitaar het soepelst speelt.

Veel muzikanten vinden het niet belangrijk hoe hun instrument eruit ziet, als het maar goed klinkt en lekker speelt. Ik ben van mening dat als je een gitaar er mooi uit vind zien, deze jou meer aanzet om op te spelen en jou dus extra motiveert. Het oog wil ook wat!

Let er alleen op dat je als beginner vaak ZIT te oefenen en sommige extreme vormen van elektrische gitaren laten dit niet gemakkelijk toe. (Bijvoorbeeld een Flying V)

Ten slotte is er het budget. Een beginners gitaar hoeft geen 1000 euro te kosten. Als je de helft zou uitgeven, dan heb je al veel meer dan waar de gemiddelde gitarist op is begonnen. Ergens tussen de 150 en 300 euro is veilig gebied. Let op dat bij een elektrische gitaar, een groot deel van het geluid word gemaakt door de versterker. Geef dus niet je hele budget uit aan een goede gitaar want je wilt niet dat je straks met een versterker zit waarvan de tranen je in je ogen springen. (op de slechte manier)

En dan nog één tip: als je een gitaar koopt, doe dat dan bij een muziekwinkel. Ga geen muziekinstrumenten kopen bij een elektronica zaak of een supermarkt. Ja deze zijn vaak een stuk goedkoper, en ja daar is een hele goede reden voor. De voornaamste is dat je er vanuit kan gaan dat je met een hoop puin zit opgescheept. Daar komt nog eens bij dat een medewerker van een muziekwinkel je veel beter en eerlijker voor kan lichten over het instrument dat je wilt gaan aanschaffen.Roy Prins - Gitaardocent
Roy Prins
Gitaardocent

Ik vind het altijd leuk om (nieuwe) gitaristen te ontmoeten. Door les te geven aan beginners en gevorderde gitaristen blijf ik mijzelf ontwikkelen. Heb je interesse om gitaarles te volgen in Nieuwegein? Neem dan contact met mij op voor een gratis proefles.

Marlowe

Op elf jarige leeftijd leerde ik mijn eerste muziekinstrument spelen. Ik speelde bugel in een groot orkest en merkte al snel dat ik het leuk vond om samen met anderen muziek te maken en zelf muziek te schrijven. Toen ik een paar jaar later mijn eerste gitaar kreeg, had ik mijn passie gevonden! Ik heb me in de loop der jaren verdiept in verschillende muziekstijlen. Zo heb ik gestudeerd met een Jazz leraar, leerde ik klassiek gitaar spelen en kreeg ik les van een meester in de progressive metal. Momenteel schrijf ik muziek voor zowel dance, klassiek, singer-songwriter en progmetal projecten.

View All Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Swipe to unlock!
Unlocked