Beginners Gids – Je gitaar stemmen

Een van de eerste dingen die je als beginnend gitarist moet weten is hoe je jou eigen gitaar gestemd krijgt. Het belang van een goed gestemde gitaar spreekt voor zich. Een valse gitaar speelt of oefent natuurlijk niet fijn en het motiveert niet om te gaan oefenen als elke klank die je voortbrengt, klinkt alsof je een kat aan z’n staart in de ronte slingert. Stemmen dat ding dus!

Wanneer moet ik mijn gitaar stemmen?
Niet iedereen hoort even goed of zijn of haar gitaar vals klinkt. Zeker als je net begint en je gehoor is er nog niet op getrained. Toch merkt bijna iedereen wel dat er ‘iets’ niet lekker klinkt. Vaak is dit een ontstemde gitaar. Als je zeker wilt weten dat je altijd op een zuiver klinkende gitaar speelt. Stem dan altijd gewoon voordat je begint met spelen en natuurlijk als je net je snaren hebt vervangen.

Stemmen met een stemapparaat

Voor het beste resultaat, stem je met een stemapparaat! Deze apparaatjes komen in veel soorten, maten en prijsklassen. Ga niet meteen voor een belachelijk duur ding, want de iets goedkopere werken ook prima. Gemiddelde prijs: 20 Euro. De beste zijn degene waar je de kabel van je gitaar in moet pluggen. Of als je akoestisch speelt, is er de zogenaamde ‘clip-on’ tuner. Deze zet je met een klemmetje op de kop van je gitaar. Voordeel van deze twee soorten stemapparaten, is dat ze geen omgevingsgeluid opvangen.
Het display van een stemapparaat ziet er meestal ongeveer zo uit:

Je stemt je gitaar snaar voor snaar. De volgorde van de snaren voor een gitaar in standaard stemming is: van dik naar dun, E, A, D, G, B, E. (een aap die geen bananen eet) Bij cijfer 2 in het plaatje zie je de noot staan die klinkt. Sla je de E snaar aan, en geeft je apparaatje bijvoorbeeld een F aan, dan zit je dus te hoog en moet je de snaar losser draaien.

Bij cijfer 1 in het plaatje zie je een wijzertje. Deze geeft aan of de noot bij cijfer 2 zuiver is. Staat de wijzer niet in het midden, dan is de noot niet zuiver. Links van het midden betekent te laag, (strakker draaien dus) en rechts van het midden betekent te hoog. (losser draaien) Doe dit voor al je snaren en de volgende keer dat je gaat spelen zullen de hemels zoete klanken je trommelvlies doen verwarmen!

Stemmen op gehoor
Als je een goed gevoel voor toon hebt en je hebt je stemapparaat uitgeleend aan een vergeetachtige, verre vriend of een toevallige passant, dan kan je ook je oren gebruiken om je gitaar te stemmen. De makkelijkste manier om dit te doen is als volgt:

Begin bij de de dikste snaar (lage E) en druk deze in op de 5e fret. De noot die je nu aanslaat is een A noot en moet dus gelijk zijn aan de volgende snaar (A)

Heb je de A snaar gelijk gestemd aan de 5e fret op de lage E, dan kan je de D snaar gaan stemmen. Dit doe je op dezelfde manier. Druk de 5e fret op de A snaar in en stel de D snaar gelijk aan deze noot.
Dit principe herhaal je ook voor de G snaar.

Let op! Als je de B snaar wilt stemmen, druk je de G niet op de 5e maar op de 4e fret in.

Voor de laatste snaar (hoge E) geldt hetzelfde als voor de voor snaar A, D en G. De B snaar druk je dus in op de 5e fret.

Je hebt nu als het goed is je gitaar zuiver gestemd gekregen. Heb je nog steeds het gevoel dat hij vals klinkt en weet je zeker dat alle snaren goed staan, ga dan eens na of je de snaren niet te hard indrukt of afbuigt tijdens bijvoorbeeld een akkoord. Hierdoor veranderen ze van toonhoogte. Blijft het probleem zich voordoen, dan zou het kunnen dat het aan de afstelling van de gitaar ligt. Als beginner zou ik hier niet zelf mee aan de slag gaan, maar even naar een muziekwinkel brengen.
Roy Prins - Gitaardocent
Roy Prins
Gitaardocent

Ik vind het altijd leuk om (nieuwe) gitaristen te ontmoeten. Door les te geven aan beginners en gevorderde gitaristen blijf ik mijzelf ontwikkelen. Heb je interesse om gitaarles te volgen in Nieuwegein? Neem dan contact met mij op voor een gratis proefles.

Marlowe

Op elf jarige leeftijd leerde ik mijn eerste muziekinstrument spelen. Ik speelde bugel in een groot orkest en merkte al snel dat ik het leuk vond om samen met anderen muziek te maken en zelf muziek te schrijven. Toen ik een paar jaar later mijn eerste gitaar kreeg, had ik mijn passie gevonden! Ik heb me in de loop der jaren verdiept in verschillende muziekstijlen. Zo heb ik gestudeerd met een Jazz leraar, leerde ik klassiek gitaar spelen en kreeg ik les van een meester in de progressive metal. Momenteel schrijf ik muziek voor zowel dance, klassiek, singer-songwriter en progmetal projecten.

View All Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Swipe to unlock!
Unlocked