Beginners Gids – Snaren vervangen

In dit deel van de Beginners Gids leg ik je uit hoe je de snaren van je elektrische akoestische of spaanse gitaar vervangt. Het laat je stap voor stap zien wat je moet doen om je nieuwe snaren erop te zetten. Aan het eind van dit artikel heb je de snaren van je gitaar zelf kunnen vervangen. Verschillende gitaren hebben ieder andere soorten snaren en een ander systeem om ze erop te zetten. Kies dus de methode uit die bij jou gitaar past.

“Wanneer moet ik mijn snaren vervangen?”
Je vervangt je snaren als je het gevoel hebt dat ze roestig worden, dof gaan klinken of wanneer er eentje breekt. Het is aan te raden om alle snaren in een keer te vervangen en niet alleen de gebroken snaar.

De gitaar komt in veel verschillende vormen en soorten voor. Het is daarom belangrijk om een aantal dingen over je gitaar te weten voordat je de snaren gaat vervangen. Drie belangrijke dingen waar je op moet letten zijn: Wat voor soort brug zit erop? Aan welke kant van de kop zitten de stemmechanieken? Wat voor snaren heb ik nodig?

Stemmechanieken en de kop
Als je een beetje rondkijkt naar verschillende gitaren, zal je al snel merken dat niet iedere gitaar dezelfde soort kop heeft. Soms zitten de stemmechanieken met z’n zessen aan een kant, soms zijn ze verdeeld. Bij spaanse gitaren zitten ze niet bovenop, maar in de kop verwerkt. Hoe de stemmechanieken er op zitten, maakt niet heel veel uit. Houd in ieder geval rekening met het volgende:

De snaren komen altijd te liggen aan de overkant van het mechaniek. Dat betekent dus dat wanneer je een snaar spant op een mechaniek dat bovenop de kop zit, je de snaar aan de onderkant van het mechaniek gaat neerleggen. Bevind je mechaniek zich onderop, dan gaat de snaar bovenlangs. Steek het uiteinde van de bij de brug bevestigde snaar (kies hieronder de brug die je hebt) door het stemmechaniek en trek hem zover mogelijk door. Duw de snaar dan ongeveer twee tot drie centimeter terug het mechaniek in zodat hij wat meer speling krijgt. Buig je snaar hier om. Begin terwijl je met je andere hand de snaar begeleid, het mechaniek aan te draaien. Let nu dus goed op dat je hem de goede kant op draait zodat de snaar niet aan de verkeerde kant komt te liggen. Je zult merken dat de snaar meerdere keren om het mechaniek zal winden. Zorg ervoor dat de snaar zich naar de gitaar toe opwind. Hij buigt dus verder af.

Bruggen
De vaste brug (elektrisch) is een brug voor elektrische gitaar die niet kan bewegen. Er zit geen zogenaamde tremolo arm bij. Zelfs hierin heb je verschillende soorten, maar de manier van opleggen is overal hetzelfde. Je steekt simpelweg het uiteinde van je snaar door het gaatje waarbij deze hoort. Je vind deze of aan de achterkant van je gitaar of, als je gitaar die heeft, achter het staartstuk. Let op dat je de goede snaar aan de goede kant van je gitaar legt. Dit staat altijd aangegeven op het snaarsetje. Standaard snaarsoort: Nickel wound .010 inch

De standaard tremolo is een brug voor elektrische gitaar met tremolo arm en is beweegbaar. De manier van snaren opleggen is vrijwel identiek aan die van de vaste brug. De snaren worden bijna altijd via de achterkant door je gitaar gestoken. Standaard snaarsoort: Nickel wound .010 inch

De Floyd Rose is ook een beweegbare brug voor elektrische gitaar, maar deze zit iets ingewikkelder in elkaar dan de standaard tremolo. De snaren hangen niet vast aan een bolletje zoals ze dat bij de andere bruggen wel doen, maar worden met een klein klemmetje vast gedraait. Zorg er eerst voor dat je de bovenkant van de omwonden snaren afknipt tot ongeveer een halve centimeter boven de omwinding. Zo hou je dus een klein stukje over wat niet omwonden is. Steek de snaren eerst door de stemmechanieken in de kop. (let op dat je de snaren aan de goede kant legt) Draai het klemmetje los. Dit moet meestal met een imbussleutel. Steek de snaar zover mogelijk de klem in en draai hem weer dicht. Standaard snaarsoort: Nickel wound .010 inch

De vaste brug (akoestisch) is de standaard brug voor een akoestische gitaar. Deze werken ook met een bolletje maar zitten vast aan de binnenkant van de gitaar met behulp van een pinnetje. Haal voor het verwijderen van de oude snaren eerst de spanning er zoveel mogelijk vanaf en knip ze daarna met een tang door. Je kan ze er ook helemaal afhalen. Er bestaan gereedschappen om de pinnetjes er onbeschadigd uit te trekken. Heb je die niet, dan kan je het ook zo doen: duw vanaf de binnenkant van de gitaar de pinnetjes een voor een omhoog terwijl je met je andere hand aan de buiten kant de pinnetjes omhoog trekt. Bij het opleggen van de snaren, is het eenvoudig om de snaar eerst een stukje om te buigen bij het bolletje en deze dan met de pin er weer doorheen te steken. Controleer aan de binnenkant of het bolletje goed achter, en niet op de pin ligt. Anders trek je hem er weer uit bij het op spanning brengen van de snaar. Standaard snaarsoort: Phosphor bronze .012 inch

De vaste brug (spaans) is de standaard brug voor een spaanse gitaar. De nylon snaren die erop moeten hebben geen bolletje en kunnen dus niet gehaakt worden. Begin met alle snaren eraf te halen. Pak de snaar die je erop wilt leggen (begin bij de lage E) en maak aan een kant een lusje (geen knopen) steek het andere uiteinde door de achterkant van de brug en haal hem door het oog van de lus. Wanneer je de snaar nu strak trekt, zie je dat het lusje met een aantal windingen over de brug ligt gespannen. Zorg ervoor dat er ongeveer twee centimeter over is van de snaar aan de achterkant van de brug. Breng de snaar op redelijke spanning. Je hoeft hem nog niet te stemmen. Bij het opleggen van de volgende snaar, zorg je dat de twee cm die je over had van de vorige snaar, klem komt te liggen in de lus van de nieuwe. Dit doe je aan de achterkant van de brug. De laatste ‘e’ snaar is een beetje moeilijk. Zijn extra twee cm moet namelijk onder de vorige snaar komen te liggen. Er is namelijk geen volgende meer.

Roy Prins - Gitaardocent
Roy Prins
Gitaardocent

Ik vind het altijd leuk om (nieuwe) gitaristen te ontmoeten. Door les te geven aan beginners en gevorderde gitaristen blijf ik mijzelf ontwikkelen. Heb je interesse om gitaarles te volgen in Nieuwegein? Neem dan contact met mij op voor een gratis proefles.

Marlowe

Op elf jarige leeftijd leerde ik mijn eerste muziekinstrument spelen. Ik speelde bugel in een groot orkest en merkte al snel dat ik het leuk vond om samen met anderen muziek te maken en zelf muziek te schrijven. Toen ik een paar jaar later mijn eerste gitaar kreeg, had ik mijn passie gevonden! Ik heb me in de loop der jaren verdiept in verschillende muziekstijlen. Zo heb ik gestudeerd met een Jazz leraar, leerde ik klassiek gitaar spelen en kreeg ik les van een meester in de progressive metal. Momenteel schrijf ik muziek voor zowel dance, klassiek, singer-songwriter en progmetal projecten.

View All Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Swipe to unlock!
Unlocked