Spelen vs. Oefenen: Uren besparen
We kennen waarschijnlijk allemaal wel de verhalen van de beroepsmusici: Die grote jongens die jaren achtereen uren en uren per dag gezwoegd hebben op hun instrument om te komen waar ze nu zijn. Soms wel zes tot acht uur op een dag, en dat zeven dagen per week. Geen wonder dat ze zo goed zijn. Maar hoe kunnen wij als normale mensen daar ooit aan tippen? Hoe kunnen wij ooit hopen net zo goed, of in ieder geval maar een beetje in de buurt te komen van die muzikanten die wij allemaal als gitaar helden beschouwen? “Moet ik dan maar mijn school of baan opzeggen, een uitkering nemen en de hele daar gaan zitten spelen?”
Zoals je zelf wel kan bedenken is het voor de meeste mensen niet realistisch om zes tot acht uur per dag aan hun instrument te besteden. (al zouden velen van ons dat maar al te graag willen!) Je moet ten slotte ook eten, werken, tijd met het eventuele gezin doorbrengen etc. Dus hoe lossen we dit op? Is er een mogelijkheid om toch steevast vordering te blijven maken zonder daar hele jaren voor op te offeren?
Het had makkelijker voor me geweest om hierop “Neen” te antwoorden, dan zou mijn artikel nu afgelopen zijn, maar dan ben jij teleurgesteld en ik een leugenaar, dus dat doe ik niet. JA! We kunnen dit oplossen! Laat me dit volgende punt even illustreren met een praktijk voorbeeldje:
Een aantal jaren geleden, toen ik net was begonnen met lesgeven, had ik een groepje met twee leerlingen. We geven ze even een andere naam, en noemen ze voor dit voorbeeld even Frank en Daan. Beide jongens waren ongeveer even oud, hadden ongeveer net zoveel ervaring, (1 jaar) en begonnen tegelijk bij mij met lessen. Let op, ik deel mijn groepjes altijd in aan de hand van hun achtergrond, aanleg en genre voorkeur. Zowel Frank als Daan hadden een redelijk gehoor, ritme gevoel en feeling voor hun instrument. Ideaal om samen in een groep te zetten.
Na een paar maanden samen op les gezeten te hebben, begon ik te merken dat Daan sneller vooruit ging dan Frank. Ik vroeg Frank daarom of hij thuis wel genoeg oefende en hij antwoorde met ongeveer 1 tot 1,5 uur per dag. Ongeveer evenveel als Daan. (dit is een heel redelijke tijd voor een drukke student) Dat vond ik vreemd, want mijn ervaring vertelde mij dat als je zoveel aanleg hebt als Frank, zoveel op een dag oefent en toch zo weinig vooruitgang boekt, er ergens iets niet klopt. Ik kon er destijds niet veel mee en besloot om het nog een poosje aan te kijken.
Naarmate de tijd vorderde, merkte ik dat het verschil tussen de jongens steeds groter werd. Daan pakte alles razendsnel op, Frank bleef steken in de meest eenvoudige stof die we maanden daarvoor al behandeld hadden. Tijdens de zoveelste les waarbij Frank steeds meer van mijn aandacht begon te eisen, schoot het me ineens te binnen: Ik had al die tijd de verkeerde vraag aan hem gesteld. Ik vroeg Frank en Daan dit maal niet HOELANG ze van de week geoefent hadden, maar WAT. De antwoorden hierop waren totaal verschillend! Daan had zich iedere dag geconcentreerd bezig gehouden met alle oefeningen die ik ze had opgegeven, terwijl Frank zijn 1,5 uur per dag had besteed aan liedjes spelen die hij overigens al kende.
Zo hadden we allemaal wat geleerd: Ik leerde dat ook een leraar de juiste vragen moet stellen, Frank en Daan leerden het verschil tussen spelen en oefenen. Daan was iedere dag actief bezig geweest om zichzelf uit te dagen en zijn grenzen te verleggen. Frank bleef daarintegen ver binnen zijn “comfort zone” en herhaalde alleen wat hij al kon. Wat erg leuk is maar qua vooruitgang geen enkele waarde heeft. Na hem dit vertelt te hebben, moest hij beloven te stoppen om zijn oefentijd te verdoen. Maak ruimte voor spelen en ontspannen, maar zorg ervoor dat je elke minuut van je oefentijd nuttig besteed en daag jezelf uit. Neem geen genoegen met de gitarist die je bent, maar besef dat iedere dag dat je oefent een kleine stap is in de richting van de gitarist die je wilt zijn!
En nu de andere kant van het verhaal. Kun je ook een paar van je gitaarhelden bedenken die niet meer dan een paar uur per dag oefenen? Ik wel! Denk er maar eens over na: Hoelang kan jij je achter elkaar op een ding concentreren zonder dat je gedachten afdwalen? Ik durf te wedden dat de meeste mensen niet eens in de buurt komen van 2 minuten. Als je erop zou letten en jezelf zou trainen om iedere minuut van je oefentijd 100% gefocust met je oefeningen bezig te zijn, dan kan je veel meer bereiken in veel minder tijd!
Blijf gefocust en gemotiveerd en je zult verstelt staan van je eigen kunnen!
Roy Prins
Gitaardocent
Ik vind het altijd leuk om (nieuwe) gitaristen te ontmoeten. Door les te geven aan beginners en gevorderde gitaristen blijf ik mijzelf ontwikkelen. Heb je interesse om gitaarles te volgen in Nieuwegein? Neem dan contact met mij op voor een gratis proefles.